onsdag 30 oktober 2013

Kokos-citron maräng

I det här somriga bakverket kombineras krispig kokosmaräng med en len citronfyllning. Fastän bakverket är sött är det väldigt fräscht på samma gång, tack vare den syrliga fyllningen. Bakverket kan även göras som enskilda små bakelser, men den här långa marängrullen ser ganska festlig ut på ett kaffebord! (Receptet är baserat på Alltommats och Baka baka liten kakas recept)








Tryck här för recept!

Maräng:

5 äggvitor
2,5 dl socker
2,5 dl kokosflingor
½ citron (rivet skal)

Sätt ugnen på 150°. Smöra ett bakplåtspapper, lägg det i en långpanna (30x40 cm) och strö över kokos. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret under fortsatt vispning tills smeten är blank och tjock. Blanda ner kokosflingor och citronskalet. Bred försiktigt ut smeten på bakplåtspapperet och grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter tills marängen stelnat och fått lite färg. Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspapperet som den bakats på. Låt kakan svalna tills fyllningen läggs på.

Fyllning:

1½ citron
3/4 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula

2,5 dl grädde

Blanda rivet skal från citronerna med saft från en av dem och koka upp med strösocker och smör, sila sedan vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den halva resterande citronen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills blandningen tjocknar. Häll över citronkrämen i en ren skål och låt svalna. Vispa upp grädden och blanda sedan ihop med den avsvalnade citronkrämen.

Bred ut fyllningen på det avsvalnade marängbottnet och rulla ihop till en rulle. Garnera med lite kokosflingor och citronskal!



















































































































































måndag 28 oktober 2013

Rainbow cake

Till min kompis födelsedag ville jag göra en tårta som skulle vara en överraskning. Rainbow cake är en tårta som ser ganska vanlig ut på utsidan, men när man skär in i den så kommer det fram den färggrannaste tårtan man kan tänka sig! Det tog lite längre att göra den, eftersom jag valde att satsa stort och ha hela sex olika färger. Då skulle varje enskild färgs botten gräddas skilt och eftersom jag bara hade en bakform i den storleken, tog det en stund före alla botten var klara.
Eftersom jag ville att de olika färgerna skulle komma fram på bästa möjliga sätt, så ville jag att fyllningen skulle vara vit. Jag beslöt mig för att göra min favorit kombination, citron-kokos. Det var ganska svårt att få hela kakan täckt med smörkrämen, så att de olika färgerna inte skulle synas igenom. Nästa gång jag gör en rainbow cake tror jag att jag täcker den med sugarpaste, för att få en bättre utsida! (Receptet är baserat på Baka baka liten kakas recept)






Tryck här för recept!

 Tårtbotten:

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck 5 ägg i ett glas, mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. I mjölglaset blandar du ännu ner 1,5 tsk bakpulver. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner mjölblandningen. Mät upp lika mycket smet i sex olika skålar, färga sedan smeten med hushållsfärg i de färger du vill ha (jag gjorde lila, blå, grön, gul, orange, röd) Häll i tur och ordning en av skålarnas innehåll i en smord form (20 cm i diameter) och grädda på nedersta falsen i ca 10 minuter. Känn på botten med en sticka, stickan skall vara torr när botten är färdig. Låt alla botten svalna före du fyller tårtan.

Fyllning:

1 dl creme fraiche 
3/4 dl kokosflingor 
½ dl socker 
1 dl vispgrädde

Blanda creme fraiche, kokosflingor och socker. Låt blandningen stå en stund i kylskåp och dra sig lite så den blir tjockare. Vispa grädden och blanda med kokosblandningen.
1½ citron
3/4 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula

2,5 dl grädde

Blanda rivet skal från citronerna med saft från en av dem och koka upp med strösocker och smör, sila sedan vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den halva resterande citronen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills blandningen tjocknar. Häll över citronkrämen i en ren skål och låt svalna. Vispa upp grädden och blanda sedan ihop med den avsvalnade citronkrämen.
Sätt ihop tårtan genom att lägga ett av bottnen i samma kakform som de bakades i (diskad och invändigt klädd med plastfoli), lägg på lite av kokosfyllningen, lägg på nästa botten, lägg på lite citronfyllning och fortsätt tills det sista bottnet är överst. Låt tårtan sätta sig en stund i kylskåp och täck sedan med smörkräm (100 g rumsvarmt smör ihopvispat med 250 g florsocker och smaksatt med citronskal och saft).

lördag 26 oktober 2013

Key lime paj

Jag har bakat Key lime paj några gånger förut och det bakverket blev en stor favorit hos min syster! Så för att överraska henne och göra henne glad bestämde jag mig för att baka det pånytt. Huvudingrediensen i det är kondenserad mjölk, som man oftast kan hitta i lite större matbutiker. Det är en spännande produkt, ihopkokad mjölk som har fått en söt och len smak. Jättegott i bakverk och efterrätter! Key lime paj är inte alls invecklade att göra, det krävs bara lite tålamod att få paj bottnet snyggt och fyllningen slät. Och förstås lite självdisciplin för att låta bli att äta upp dem före de har svalnat ordentligt! (Receptet är baserat på Leilas recept)







Tryck här för recept!

Kexbotten:
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning: 
400 g sötad kondenserad mjölk
4 äggulor
5 st limefrukter (skalen och saften)

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka kexen till små smulor för hand eller i en mixer, blanda dem sedan med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 4-6 små pajformar. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Blanda den kondenserade mjölken med äggulor och saften och skalet från limefrukterna. Låt fyllningen dra åt sig smak av limeskalen i åtminstone 30–60 minuter.Sila smeten genom en finmaskig sil och släng bort limeskalen. Fyll pajskalen med fyllningen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt pajerna svalna och servera dem sedan!

Salted caramel ganache macarons

Macarons är bakverk som länge har fascinerat mig, eftersom de ser så lyxiga ut. Jag har testat på lite olika smaker och när jag såg recept på macarons med kolasmak så måste jag bara få göra dem! Jag älskar kolasås och om jag äter glass med det, så är det svårt att se själva glassen under berget av kolasås! Som sagt så ville jag smaka på kombinationen macarons och kola, slutresultatet blev de här himmelska macaronsen med både kolasås och chokladganache! Som pricken på i lade jag lite flingsalt inuti varje macaron, så att det söta skulle brytas av med lite sälta. (Receptet är baserat på Made by Marys recept)







Tryck här för recept!

Macarons:
150 gram florsocker
150 gram mandelmjöl
35 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten
 

65 + 65 gram äggvita som stått framme i varsinn skål i rumstemperatur i några timmar. Skålarna skall vara täckta med plastfolie.

Mät upp mandelmjöl och florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål. Ta fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten, blanda och ställ på spisen. Mät upp 35 gram socker i en skål och ta bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerblandningen. Häll den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, t.ex. skålen till din hushållsmaskin. Värm upp vattnet och sockret som är i kastrullen som står på spisen, på högsta värmen. Låt sockertermometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader. När sockerlagen blivit 100 grader kan du börja vispa upp äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret (35 gram) lite i taget tills du fått en vit fast "massa". När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills att marängen har svalnat. Blanda mandelmjöl- och florsockerblandningen med resterande äggvita från skål nummer två. Vänd sedan ner marängsmeten i den skålen. Häll ner den färdiga macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter eller tills de fått en hinna på ytan. Värm ugnen till 150 grader, grädda sedan macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
 
Kolafyllning:

200 gram strösocker
3 dl vispgrädde  
175 gram smör
 
150 g mörk choklad

Flingsalt

Smält strösockret till kolafyllningen på låg värme i en vid kastrull. När sockret är brunt och börjar småbubbla, rör då runt i sockret med en träslev. Värm grädden i en mindre kastrull. Låt sockret bli lite brunare och rör sedan ner smöret, skuret i kuber i det smälta sockret. Låt kolan koka upp, fortfarande på låg värme, och rör runt med en träslev. Det kommer skära sig till en början men om du fortsätter röra så kommer det gå ihop igen. När det gått ihop, häll i den varma grädden, lite i taget, det bubblar kraftigt! Låt sedan koka i ca 5 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna helt. Ställ in i kylskåp så att den sätter sig och blir stelare. 

Finacka chokladen och lägg den i en skål, värm upp ca 1,5 dl av kolasåsen i en skål i mikrovågsugnen. Häll sedan den varma kolasåsen över chokladen och rör ihop till en jämn massa. Låt ganachen stelna i kylskåpet ca 45 minuter. Bred sedan ut en tesked ganache på hälften av macarons halvorna, gör en liten grop i mitten och klicka i lite kolasås. Strö på lite flingsalt och sätt på en macarons halva. Förvara de färdiga macaronsen i kylskåp, men ta fram dem en stund före avnjutning för att alla smaker skall komma fram!

Hi-hat cupcakes

Eftersom jag älskar att göra cupcakes vill jag hela tiden testa på nya, spännande sorters cupcakes. Ett omfattande och komplicerat recept skrämmer mig inte, eftersom jag tokig som jag är tycker om recept som kräver lite mer tid och arbete! Hi-hat cupcakes är cupcakes med en överraskning inuti sig, mjuk och god maräng. Jag valde att smaksätta mina choklad cupcakes med pepparmintsolja, eftersom jag tycker om den kombinationen. För att få ännu mer fyllig smak, blandade jag i lite krossade Marianne godisar i kaksmeten. (Receptet är baserat på Baka baka lite kakas & Leilas recept)












Tryck här för recept!



Cupcakes:

100 g rumsvarmt smör
100 g socker
2 ägg
70 g mjöl
30 g kakaopulver
1 tsk bakpulver
75 g krossade Marianne godisar
några droppar pepparmintsolja

Blanda mjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål. Vispa smör och socker fluffigt i en annan skål (med elvisp). Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Tillsätt de torra ingredienserna, Marianne krosset och smaksätt enligt smak med pepparmintsolja och rör till en jämn smet. Fördela smeten i formar i en muffinsplåt och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter (testa med en sticka om de är klara.

Maräng:

3 äggvitor
4 1/4 dl socker
1/2 citron, saften

några droppar pepparmintsolja

Choklad glasyr:

150 g mörk choklad 1 msk matolja 


Blanda äggvitor, strösocker och saften av en halv citron i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Rör först tills sockerkristallerna smält och vispa sedan till en fluffig maräng. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (med elvisp) tills den svalnat helt. Smaksätt sedan marängen med några droppar pepparmintsolja. Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Låt dem stelna helt i kylen innan de doppas i chokladen.

Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med matoljan. Häll över chokladen i en liten och djup skål och låt svalna en aning. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje i den smälta chokladen. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Förvara sedan cupcakesen i kylskåpet.


Studentfest

En fest som jag länge funderade över vad jag skulle baka till och som jag satsade mycket på var min egen studentdimissionsfest våren 2012. Jag började planera allting månader i förväg, letade recept på tårtor och planerade vad annat jag skulle bjuda på. Mamma tyckte jag inte skulle ta allt ansvar på mig själv, men jag älskade att få planera något till en större fest och lät ingen annan baka

Jag ville ha två tårtor och beslöt mig för att försöka mig på sugarpaste tårtor för första gången. Jag och min syster planerade och funderade över utseendet länge och väl och slutresultatet blev väldigt flickigt, men jag var nöjd! 


Smakerna för tårtorna var hallon-choklad och kokos-lime, båda var goda men speciellt kokos-lime tårtan kärade jag ner mig i och har gjort den flera gånger sedan dess! (Recepten är baserade på Baka baka liten kakas recept)

Förutom tårtorna gjorde jag också tre olika smakers macarons, jag hade testat att baka de här knepiga bakverken ett par gånger tidigare men det var nog ändå en liten utmaning. Alla macarons blev inte precis som de skall vara, men slutresultatet såg ganska så festligt ut och de smakade gudomligt!


Som smaker valde jag hallon-, mint- och apelsinganache, min egna favorit var hallonmacaronsen - som jag lätt kunde äta helt för många av

Eftersom även äldre släktingar var bjudna på festen beslöt jag mig även för att göra helt vanliga kanelbullar, utöver de här sockersöta moderna bakverken.

Som helhet var studentdagen väldigt lyckad och det var så roligt att få baka så mycket för en och samma dag. Till sist bjuder jag på en bild på den färska studenten och alla godsaker!



KitchenAid ♡

Först och främst vill jag berätta lite om det redskap som ger mig mest inspiration och motivation att baka - min KitchenAid! Jag har i många år dreglat över olika sorters hushållsmaskiner, men eftersom de är så dyra och jag bodde hemma tills för ett år sedan var det inte värt att köpa en egen ännu. Jag nöjde mig med den gamla köksmaskinen och elvispen vi hade hemma, men de uppnådde nog inte riktigt den standarden jag ville..

När jag gick sista året i gymnasium började jag fundera på vad jag skulle önska mig i studentexamens gåva. Eftersom jag har två äldre systrar som har blivit studenter visste jag att hela släkten gärna samlar ihop sig och ger en stor gåva, istället för många små. Jag bestämde mig då för att önska mig en KitchenAid! Färgvalet blev svårare än jag trodde, eftersom det fanns så många fina färger att välja mellan. Men eftersom jag ännu bodde hemma då och inte visste hurudant kök jag skulle ha i framtiden, tog jag det säkra före det osäkra och önskade mig en vit maskin.

Efter att nu ha vant mig att baka med min kära KitchenAid, kan jag inte förstå hur jag inte blev galen på de gamla maskinerna jag använde mig av tidigare. Första gången jag använde maskinen hann jag  inte ens med nästa steg i receptet förrän äggen och sockret var perfekt uppvispade. Jag kan inte annat än säga: "Once you go KitchenAid, you never go back".






Välkommen!

Hej och välkommen till min blogg! Här kommer jag att publicera bilder och recept på sådant som jag bakar till släkt och vänner. Bakning har sedan många år varit ett stort intresse för mig, men det är först under senare åren som jag har börjat försöka mig på lite mer avancerade recept som t.ex. macarons och sugarpaste tårtor. I och med det började jag också ta bilder på allt jag bakade och nu vill jag ha en plats där jag kan samla allt jag bakar!

Som det kanske framgår i bloggen är cupcakes mitt absoluta favoritbakverk - att både baka och äta. Eftersom det är så roligt att kunna variera smak och dekoration och ärligt talat, vem skulle kunna motstå en egen liten kaka med massor av frosting?!

Jag skulle vilja kunna baka oftare, men mitt dilemma har varit att jag inte sedan vet vad jag skall göra med alla bakverk - hemskt problem jag vet! Nu tänkte jag därför försöka utöka vem jag bakar till, så att jag inte kan baka endast då jag själv ordnar fest eller dylikt. Jag vill att mina vänner och bekanta skall sluta välja ur butikernas begränsade urval. Istället skall de berätta sina önskemål för mig - så att jag får baka just vad de vill ha till deras kommande fester. Med andra ord vill jag slå två flugor i en smäll, de får hembakta bakverk och jag får orsak att baka oftare!