måndag 20 januari 2014

Nalle Puh tårta

Min systers guddotter fyller 1 år i januari och skulle förstås få en fin tårta till sin första födelsedag! Min syster ville hjälpa mig med kakan, så vi samarbetade. Jag bakade kakbottnen och gjorde fyllningarna och hon hjälpte till att täcka tårtan och göra dekorationerna. För att göra det till en riktig systerkväll så agerade dessutom min andra syster som fotograf, för att få med alla skeden av processen!

Smakerna föräldrarna valde för tårtan var chokladbotten med choklad- och jordgubbsmousse. Önskemålet för utseendet för tårtan var Nalle Puh tema, med 1-åringens namn och ålder skrivet på den. Vi valde att göra basen på tårtan ljusblå, grönt gräs på sidorna och vita moln ovanpå. Sedan gjorde vi ju förstås också en Nalle Puh figur av sugarpaste och hennes namn skrivet på skyltar i olika färger. (Recepten är baserade på Bengtssons baksida & Baka baka liten kakas recept) Med den här kakan bidrar jag i Månadens sötsak på sotasaker.com





Kakbotten:

5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
4 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (med elvisp). Smält smöret och häll sedan ner mjölken i smöret. Häll ner det i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och blanda ner i smeten, utan att slå ut luften ur äggen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60 minuter.



Chokladmousse:

100 g mörk choklad
1 äggula
½ dl socker
½ dl mjölk
2 dl grädde

Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan värmetålig skål. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll sedan den blandningen tillbaka i kastrullen, hetta upp medan du vispar kontinuerligt. Dra bort den från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka, bara sjuda. Häll den heta blandningen över den finhackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden och rör sedan ner den i den avsvalnade chokladblandningen. Låt fyllningen sätta sig i kylskåpet ca en timme före du använder den.

Jordgubbsmousse:

125 g frysta jordgubbar 
3/4 dl vatten
citron
1 dl gelesocker
1½ dl grädde


Koka upp jordgubbarna, vattnet och några droppar citron tills allt har bildat en mosig massa, det tar ca 20 minuter. Tillsätt gelesockret och koka några minuter till. Häll moset i en skål och ställ in i kylen för att svalna tills det är helt kallt. Vispa upp grädden och blanda ner jordgubbsmoset i den uppvispade grädden.

Skär kakbottnet i tre delar, placera en av delarna i samma kakform som det bakades i (diskad och invändigt täckt med plastfolie). Lägg på jordgubbsmoussen, lägg på ett botten, lägg på chokladmoussen och till sist ett botten. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd (något du har i kylskåpet som är ca ½-1 kg tungt). Låt tårtan sätta sig i kylskåpet till nästa dag eller några timmar, täck sedan med chokladsmörkräm (75 g smör ihopvispat med 3 dl florsocker, 1 ½ msk vatten och 1 msk kakao). Täck sedan med utkavlad sugarpaste, valfria dekorationer och förvara i kylskåp tills servering.

2 kommentarer: