torsdag 25 december 2014

Pralinask

Till min mamma och pappa & min pojkväns systrar gjorde vi (läs jag) pralinaskar till julklapp. Jag ville att pralinerna/tryfflarna skulle vara så olika i smak som möjligt, dessutom ville jag testa på nya sorter som jag inte gjort tidigare. Valet föll till slut på: vitchoklad-lime praliner, apelsintryfflar, nötkola praliner och bountybollar. Jag började laga dem i god tid och så fick de varsin ask med 16 praliner i.

Jag tycker själv det är roligt att göra hemlagat julgodis, dessutom har de mycket mera smak än de man kan köpa färdiga - win, win! Den här gången hade jag tänkt temperera chokladen till pralin"skalen", för att få en fin yta och bättre hållbarhet i rumstemperatur. Men när jag började smälta chokladen så visade det sig att min sockertermometer inte kan mäta lägre än 40 grader. Så jag tempererade på ett fusk sätt, smälte 2/3 av chokladen, tog från värmen och rörde sedan ner resterande 1/3.






tisdag 16 december 2014

Årets pepparkakshus, pepparkakor och ny kamera

Jag har nu i flera år bakat pepparkakshus och försökt göra dem unika varje år. Hittills har jag gjort ett höghus, kåtor (med min syster), en borg, min pojkväns barndomshem (med honom) och i år gjorde jag och min pojkvän min sommarvilla som finns på Åland. Den ligger mig och mina systrar väldigt kärt, så det var ett naturligt val! 

Jag tänkte först att det skulle vara en lätt design, det är ju bara en stor villa! Men det visade sig vara ganska svårt att planera och räkna ut allt, eftersom huset har två små "hus" ovanpå och två ingångar med tilhörande trappa. Mycket gick fel i byggandet; delar gick sönder, sockret stelnade i stekpannan och dessutom missade vi på en viktig detalj och gjorde kortsidornas vinkel till taket helt fel - så det liknar inte villan så mycket som jag önskade..men huset håller att stå och smakar gott i alla fall!

Årets pepparkaksformar är lite mer speciella, eftersom min pojkvän köpt en 3D-printer och vi därför har hemgjorda formar - min första önskan var ju såklart en cupcakes-pepparkaksform! 

Dessutom har vi med gåvopengar köpt en systemkamera, så nu är jag ivrig på att lära mig att använda den så att bloggbilderna blir finare, hittills har jag fotat med min telefons kamera. (Vid dekoreringsskedet testade vi den nya kameran, endast med automatinställning, men vi är redan nöjda!)



söndag 7 december 2014

Mini mocka cupcakes

Jag har inte bakat cupcakes sedan Restaurantdagarna (i augusti!), så när min bror önskade sig kaffecupcakes till sitt födelsedagskalas passade det bra att efter en lång paus baka cupcakes igen. Det är helt vanliga chokladcupcakes med en kaffefrosting ovanpå, konstigt nog ville 9-åringen ha just kaffesmak! Jag dekorerade några med choklad kaffebönor och resten med chokladströssel.

Jag använde samma recept som tidigare, receptet hittas via denna länk: mocka cupcakes

torsdag 4 december 2014

Apelsintryfflar

Nu till jul är olika sorters chokladgodisar roliga att göra själv. Det finns en massa olika varianter, i olika svårhetsgrad. Ett av de lättare godisen man kan göra själv är tryfflar. Det är bara att koka upp grädde och finhacka choklad. Sedan rullar man bara små bollar av smeten.

Det går att variera smaken i all oändlighet, jag använde mig nu av apelsin (en perfekt kombo med mörk choklad) men man kan också smaksätta med t.ex. pepparmintsolja, nötkross eller starkt kaffe. Den här gången blandade jag mörk choklad och mjölkchoklad, för att få lite ljusare tryfflar med lite mildare smak.